Of de bouw nu een snelle of langzame innovator is: dat de manier van werken verandert, is een feit. Hier volgt een greep uit de belangrijkste trends en ontwikkelingen die we dit jaar terug gaan zien:
1.IoT,
Prefab en modulaire bouwmethodes blijven in opkomst. Niet alleen in de architectuur, maar in de hele bouwwereld. Vergeleken met traditionele methoden is het prefabriceren van onderdelen op een andere locatie sneller, efficiënter en van hogere kwaliteit. De fabrieksmatige, gestructureerde omgeving van een prefab-werkplaats elimineert immers veel van de complicaties en vertragingen die gepaard gaan met het werken op een drukke bouwplaats. Wanneer het werken met prefab bovendien in de BIM-workflow is geïntegreerd, wordt het complete bouwproces een stuk efficiënter.
2. Mixed & Virtual Reality
Augmented en Virtual Reality bieden de mogelijkheid om systemen te zien op de plek waar ze moeten worden geïnstalleerd. Met Virtual Reality is de hele omgeving gesimuleerd; zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een virtueel 3D-model te bekijken op kantoor. Hoewel dit veel inzicht biedt, is de technologie vaak minder geschikt om op projectlocatie te gebruiken in verband met gevaren op de bouw. Dit in tegenstelling tot Augmented Reality, waarbij een laag met extra informatie uit het digitaal model geprojecteerd op het blikveld van de gebruiker. De toepassingen van deze technologie op de bouw zijn volop in ontwikkeling; zo lanceerden Trimble en Microsoft onlangs de Trimble XR10 met HoloLens 2; de nieuwste bouwhelm met AR-integratie.
3. 3D laser scanning
Een belangrijk thema in de bouw blijft het verbinden van BIM met de bouwplaats. Zo worden bij renovatieprojecten vaak 3D-laserscanners gebruikt om snel informatie te verzamelen over bestaande gebouwen. Zo’n 3D-laserscanner detecteert onder andere de randen van muren en ramen op de bouwplaats en registreert hiervan de X,Y en Z-coördinaten. Deze meetpunten worden verzameld in een zogeheten point cloud, die als input kan worden gebruikt voor het BIM-model.
4. Beter bouwen met robots
Het gebruik van robotica en geautomatiseerde slimme machines helpen de productiviteit in de bouw te verhogen en verspilling tegen te gaan. Robots kunnen voor allerlei doelen worden ingezet, van metselwerk en funderingsbouw tot autonome bouwmachines op de bouwplaats. Megens Installaties maakt bijvoorbeeld gebruik van een robot die de informatie uit het BIM-model vertaalt naar de bouwplaats. Deze robot wijst met een laserstraal de exacte locaties op de bouwplaats aan die overeenkomen met aangegeven punten in het BIM-model. Zo wordt de informatie die op kantoor is bedacht, snel en accuraat naar de bouw gebracht.
5. Artificial Intelligence
AI-oplossingen die in andere sectoren al een verandering teweeg hebben gebracht, beginnen langzaamaan ook hun weg te vinden in de bouw. Een veelbelovend voorbeeld hiervan is generative design. Generative design software gebruikt de ontwerpdoelstellingen en ingegeven parameters zoals materiaal, bouw- of maakmethode en kosten en genereert op basis hiervan verschillende ontwerpopties. Ontwerpopties die zo complex kunnen zijn, dat het dagen of weken zou kosten om zelf te bedenken en uit te werken in de huidige ontwerpsoftware. Vind meer informatie en voorbeelden over AI in de bouw in deze blog.
6. Internet of Things
Een van de grootste trends in de industriële sector op dit moment is het Internet of Things (IoT). In de consumentenmarkt is de toepassing van IoT duidelijk zichtbaar en groeit het snel, maar ook tijdens het bouwproces kan IoT van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bluetooth tags op gereedschappen waardoor personeel deze beter kan beheren en lokaliseren, of aan het voorspellen van onderhoud en zelfs het automatisch uitvoeren van reparaties op afstand.
7. Fabrikant specifieke BIM content
Met de stijgende BIM-adoptie stijgt ook de vraag naar content. Content is immers essentieel in BIM-projecten. Content bestaat uit een 3D-weergave verrijkt met informatie zoals afmetingen, gewicht, artikelinformatie en meer. Deze digitale componenten vormen samen een 3D-gebouwmodel dat direct vertaald kan worden naar de bouwplaats en in de werkelijkheid gebouwd kan worden. Steeds meer vooraanstaande fabrikanten zoals ABB en Remeha spelen in op de groeiende vraag naar BIM-content en stellen content beschikbaar via de content bibliotheek MEPcontent.
Door Anne-Mieke Dekker