Onlangs heb ik een nieuwbouwwoning gekocht, die in het voorjaar van 2019 wordt opgeleverd. Tijdens het verkoopgesprek met de projectontwikkelaar vernam ik dat de keuken standaard met een gaskookplaat wordt opgeleverd.
Het is een duurzame woning, met een epc-waarde van 0.26. Ik was daarom verrast door de keuze voor gas. Het zette me aan het denken: waarom kiest een ontwikkelaar in deze tijd nog voor gas?
Gas VS all-electric
Volgens mij weten we allemaal dat Nederland in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Gas behoort dan niet meer tot de mogelijkheden. Al kan de veroorzaakte CO2-uitstoot ooit diep onder de grond wel weer omgezet zijn in gas, maar dat gaan jij en ik niet meer meemaken. En de vele generaties na ons ook niet. Het wordt nog een hele klus om voor die tijd alle zeven miljoen huishoudens om te zetten van gas naar inductie. Het zou toch makkelijker zijn om alle nieuwbouwwoningen die vanaf nu gebouwd worden standaard te voorzien van inductie?
De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet vervalt vanaf 2018. Dat is een belangrijke stap in de goede richting, want deze regelgeving belemmerde veel gemeenten om aardgasloos te bouwen. De investeringskosten om volledig elektrische nieuwbouwwoningen te bouwen zijn echter erg hoog. All-electric woningen zijn gemiddeld 4.300 euro duurder, maar de energierekening wordt voor de bewoners wel een stuk lager. Na ongeveer vijftien jaar is de investering eruit, de kosten zijn dan veel lager als bij een gasaansluiting. Er moet dus een oplossing komen om de investeringskosten voor projectontwikkelaars te drukken.
Natuur & Milieu onderzocht in hoeverre aardgas nog een rol speelt bij nieuwbouwwoningen die tussen 2017 en 2021 gebouwd worden. Het blijkt dat 64% van de woningen nog wordt aangesloten op het gasnetwerk! Dat zijn nog bijna 150.000 woningen in de komende vijf jaar. In maar 12% van de gevallen worden huizen duurzaam verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp. Een gasnet gaat zeker veertig jaar mee, dus als de wijk wordt opgeleverd in 2020 is er pas in 2060 een verouderd gasnet. Met het oog op de doelstelling in 2050 gaan we dus onnodige kosten maken bij het omzetten.
Samen de handen ineen
Om echt tot veranderingen te komen moeten alle stakeholders met elkaar samenwerken. Gemeenten, projectontwikkelaars, aannemers, fabrikanten, maar ook toekomstige bewoners. Hopelijk komen we met elkaar tot ideeën om bij te dragen aan de duurzame energiemissie. Duurzaam Gebouwd helpt hier al aan mee door op 1 februari het Duurzaam Gebouwd Congres met het thema #VanGasLos te organiseren. Een mooi moment om gezamenlijk ambities en uitdagingen in te vullen omtrent aardgasloos bouwen.
Volgend jaar reikt BouwKennis wederom de BouwKennis Marketing Jaarprijs uit. Deze prijs gaat uit naar het meest innovatieve concept in onze sector. Afgelopen jaar won Kingspan de award met hun concept Future Proof. Dit concept is in het leven geroepen omdat Nederland in 2024 asbestvrij moet zijn. Het is een energiebesparende totaaloplossing voor de vervanging van asbestdaken, inclusief financiering. Een prachtig concept dat hopelijk anderen kan inspireren voor een innovatieve oplossing voor de duurzame energiemissie in Nederland. Ik zou zeggen: ga samen met andere stakeholders aan de slag en dan zien we jullie inschrijving voor de BouwKennis Marketing Jaarprijs graag tegemoet in het voorjaar van 2018!