stad

Stad of platteland, groen doet de geest goed!

Sharing is caring!

stadWat is de fijnste plek om te wonen, de stad of het platteland? Op welke plek word je het gelukkigst en wat voor faciliteiten moeten hiervoor aanwezig zijn? Hoewel sinds 2007 meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont zou je denken dat je hier het prettigste leven leidt. Onlangs gepubliceerd onderzoek geeft echter een ander beeld.

“Opgroeien en leven in de versteende omgeving van de stad blijkt niet zo goed voor het welzijn en de vitaliteit van mensen.” Dit schreef Alberthe Papma begin 2015 in het artikel ‘Een groene omgeving verandert je brein’ voor Intogreen. Mensen die in steden wonen hebben vaker last van psychische klachten zoals bijvoorbeeld depressies en (chronische) stress. In 2011 deden Meyer en Lindenberg, beide onderzoekers van het Centraal Instituut van Mentale Gezondheid in Mannheim, onderzoek naar dit onderwerp. Ze kwamen onder meer tot de conclusie dat stedelingen meer onvermogen hebben om goed om te gaan met stress. Verklaringen voor de resultaten waren onder andere vaker leven in een sociaal isolement, constante drukte om je heen en aanwezige luchtvervuiling. Mensen die leven in een groene en rustigere omgeving, zoals bijvoorbeeld een dorp, hebben deze klachten vele malen minder. Ondanks deze feiten hebben we nog steeds lege dorpen en volle steden.

Creëer groene ‘oases’

Hoewel het wonen in dorpen dus voor de geestelijke gezondheid bevorderlijk zou zijn, blijft het wel een feit dat de bevolking in steden de komende jaren zal blijven groeien. Hoe kunnen de grote steden ervoor zorgen dat er meer rustige plekken zijn in de stad? Het antwoord lijkt volgens mij goed te doen door middel van het maken van meer groene plekken. Deze zogenoemde groene ‘oases’ moeten meer worden aangelegd in de stad om zo voor inwoners meer plekken van rust te creëren. Een aantal grote steden heeft hiervan al goede voorbeelden, al zijn het maar een beperkt aantal plekken. Het vondelpark in Amsterdam en het Kralingse Bos in Rotterdam zijn bij uitstek plekken om heerlijk tot rust te komen in een groene omgeving.

stad

Ik hoor je al denken. Deze plekken zijn historisch zo gegroeid en er is op dit moment in iedere grote stad een groot gebrek aan ruimte. Dit antwoord is naar mijn mening gedeeltelijk waar. Er is inderdaad weinig beschikbare ruimte in stadscentra. Hier zouden alleen wat extra bomen kunnen worden geplaatst om iets meer groen te creëren. Wat echter vaak wordt vergeten is dat er aan de randen van steden vaak nog wel genoeg ruimte is voor het maken van een rustige plek. Voorbeelden hiervan zijn de fiets/wandelgebieden aan de rand van Rotterdam in Barendrecht of de landerijen tussen Rotterdam en de wijk Nesselande.

Kies wat je prettig vindt

Ontwikkelaars van nieuwe gebouwen en mensen zelf kunnen ook een ‘duit in het zakje doen’ als het gaat om het maken van een rustige omgeving. Bouwers kunnen bijvoorbeeld op iedere flat een groen dakterras aanleggen. Bewoners kunnen tenslotte zelf ook een hoop dingen doen, zoals het verfraaien van algemene ruimtes van hun flat of straat, mits hier uiteraard behoefte aan is.

Uiteindelijk beslist iedereen natuurlijk zelf waar de behoefte ligt. Verkies jij de stad boven het platteland of wil je bijdragen aan een groene stad?

Sharing is caring!


© BouwKennis.   |  Alle rechten voorbehouden

Cookieconsentbanner door Real Cookie Banner