Thuiswerken: hoe blijf je productief?

Sharing is caring!

We zagen het al in de toename van het verkeer. Drukte op de weg, in het OV, op straat en bij de schoolpleinen. De versoepelingen van het coronabeleid hadden een direct effect. Waar veel mensen aangaven ‘na corona’ (deels) thuis te willen blijven werken, ging men toch en masse de weg op, naar kantoor. En dat ís natuurlijk heel begrijpelijk. Ook wij kregen op kantoor twee ”verplichte” kantoordagen, nieuwe ergonomische bureaus, flexwerkplekken én mooi nieuw digitaal aanwezigheidsbord, eigenlijk alles om aan de slag te gaan met het ‘nieuwe werken’. Maar sinds de laatste persconferentie, zitten we er weer. Thuis. Inmiddels zullen we best gewend zijn aan het thuiswerken. Maar mocht je  toch een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dan deel ik in dit blog vijf thuiswerktips om productief te blijven.

#1. Vaste werkplek in huis

Ik noemde het al in mijn vorige blog, waarin ik tips gaf om ‘thuis’ en ‘werk’ gescheiden te houden. Eén van de belangrijkste oorzaken dat jij je productiviteit verliest, is namelijk dat je afgeleid bent en je niet kunt concentreren. Een vaste plek in huis waar je werkt helpt hier ontzettend bij. Let op: een optimale thuiswerkplek heeft veel daglicht, goede verlichting, een aangenaam klimaat, stroomvoorziening en stabiel internetbereik. Zorg er bovendien voor dat je je werkplek ergonomisch inricht.

#2. Werkroutine

Houd elke dag hetzelfde ritme aan. Sta op een vast tijdstip op, ontbijt en kleed je aan alsof je naar je werk gaat. Je hoort weleens dat hoe je eruit ziet, bepaalt hoe je je voelt. In je joggingsbroek kom je minder snel in een productieve werkmodus dan in een overhemd. Begin je werkdag met de taken waar je het meest tegen opziet. Dan kun je die al afstrepen, waardoor je er een goed gevoel aan overhoudt en je het niet verder uitstelt.

#3. Pauze in je planning

Pauzes zijn een must om een productieve flow te behouden. Deze rustmomentjes zorgen ervoor dat je je goed kunt concentreren. Het meest efficiënt is om deze momenten in te plannen. Werk bijvoorbeeld in blokken van 50 minuten. Neem daarna even 10 minuten rust. Loop dan ook weg van je werkplek. Voor de lunch plan je een wat langere pauze in en ga dan eens een stukje buiten wandelen. Daarna kun je weer met een frisse blik aan de slag!

#4. Contact met collega’s

Mis jij ook het persoonlijke contact met je collega’s? Dan ben je niet alleen! Het is namelijk de belangrijkste reden dat mensen graag weer op kantoor gaan werken. Bij het thuiswerken ligt een sociaal isolement op de loer. Om dit te voorkomen kun je elke dag een videocall inplannen met jouw team. Doe dit aan het begin of juist aan het eind van de dag en bespreek jullie werkdag en avondplannen, zoals je ook op kantoor zou doen.

#5. In je bubbel

Als je je echt moet focussen om een deadline te halen, zet dan de meldingen van inkomende berichten uit. Denk aan je e-mail- en Teams-notificaties. Laat je collega’s weten dat je even niet bereikbaar bent. Dat voorkomt dat ze je tussendoor toch storen en kun jij ongehinderd in je bubbel verder werken.

Ik wens je veel succes met (het weer) thuiswerken! Hopelijk helpen deze tips jou om je productiviteit te verhogen.

Sharing is caring!

© BouwKennis.   |  Alle rechten voorbehouden

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner