Vooral jonge bouw-zzp’ers kopen in bij pure online aanbieders

Sharing is caring!

Rotterdam– 10 november 2020. Jongere zzp’ers in de bouw (tot 35 jaar) kopen circa 8% van hun inkoopwaarde in bij pure online aanbieders. Dit aandeel neemt af naarmate de leeftijd van de zzp’er toeneemt. In de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar bedraagt het aandeel nog maar 5% en zzp’ers boven de 65 jaar kopen slechts 1% in bij pure online aanbieders. Dit blijkt uit de monitor ZZP-markt in Beeld 2020 van BouwKennis.

Het inkopen van bouw- en installatiemateriaal kan via vele kanalen, zoals in een groothandelsvestiging, een bouwmarkt, een webshop van een groothandel of fabrikant of bij een pure online aanbieder. Met pure online aanbieders worden in het onderzoek bedrijven bedoeld die alleen online bestaan, zoals platforms (Bol, Alibaba, Amazon, etc.) of online specialisten (toolnation.nl, etc.).

Als het gaat om de totale inkoop via het internet laat het onderzoek van BouwKennis opvallend genoeg juist de laagste percentages in de groep tot 35 jaar (20% van de totale inkoopwaarde) zien. Het aandeel lijkt – afgezien van de piek in de groep tussen de 35 en 44 jaar – juist te stijgen naarmate de leeftijd toeneemt. Het aandeel dat wordt ingekocht via pure online neemt juist af naarmate de leeftijd toeneemt.

Gemiddeld aandeel inkoopwaarde via internet (links, in %); gemiddeld aandeel inkoopwaarde via pure online aanbieders (rechts, in %)

Als we de inkoopwaarde bij pure online aanbieder delen door de totale online inkoopwaarde, krijgen we een indruk van het belang van de pure online inkoop per leeftijdsgroep. In de groep tot 35 jaar vindt 38% van de totale online inkoopwaarde plaats via pure online aanbieders (8%/38%), terwijl dat bij 65-plussers slechts 5% is.

De conclusie is dus dat oudere zzp’ers veel vaker online via de ‘traditionele online kanalen’ zoals een webshop van een groothandel of fabrikant inkopen dan jongere zzp’ers. Dit toont aan dat er een andere generatie in de bouw aan het opstaan is, wat in de nabije toekomst zal leiden tot een radicaal andere manier van inkopen.

Monitor Zzp-markt in beeld 2020

De monitor Zzp-markt in beeld 2020 biedt inzicht in het gedrag, de DMU, de problemen en de belevingswereld van zzp’ers. Met deze informatie kunnen handel, fabrikant en industrie hun oriëntatie- en verkoopkanalen zo efficiënt mogelijk inzetten en inspelen op de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen het zzp-werkgebied.

Voor dit onderzoek is een diverse groep zzp’ers in de bouw- en installatiebranche ondervraagd: klusbedrijven, timmerbedrijven, stukadoors, schilders, E-installateurs en W-installateurs. In totaal zijn voor dit onderzoek 633 bruikbare interviews afgenomen, verdeeld over de verschillende groepen. 

Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met marktinformatiespecialist Janneke Filius via janneke.filius@bouwkennis.nl of 010-206 69 96. 

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Onze producten ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van hun beleid. Kijk op www.bouwkennis.nl voor meer informatie of om u in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief. 

Noot voor de redactie: Wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met Guido van Beek (+31 (0)10 206 69 96 of marlies.davids@bouwkennis.nl. Wanneer je (delen van) dit bericht publiceert, ontvangen wij graag een bewijsexemplaar. Je kunt dit versturen naar: BouwKennis B.V., Max Euwelaan 51, 3062 MA Rotterdam of marcom@bouwkennis.nl

Sharing is caring!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© BouwKennis.   |  Alle rechten voorbehouden

WordPress Cookie Plug-in door Real Cookie Banner