Woningmarkt op volle toeren

Sharing is caring!

Afgelopen donderdag 16 september vond de BouwKennis Jaarbijeenkomst plaats. Deze Jaarbijeenkomst is hét jaarlijkse kennisevenement voor de bouw-, vastgoed- en installatiebranche. Ieder jaar komen ruim 500 professionals samen om de nieuwste trends in bouwmarketing te ontdekken. Dit jaar door de omstandigheden nog geen fysiek event, maar een online bijeenkomst welke live werd uitgezonden vanuit de werkelijk gloednieuwe BouwKennis studio. De basis van de Jaarbijeenkomst is echter gelijk; het doel is om de bezoeker handvatten te geven om binnen de bouwsector succesvol te zijn met behulp van interessante kennis onderwerpen. De editie van 2021 stond in het teken van Bouwen op Data.

Traditiegetrouw nam Guido van Beek de eerste presentatie voor zijn rekening, hieronder volgt hier een kort verslag over.

Woningmarkt op volle toeren

Nadat dagvoorzitter Guido Thys iedereen welkom heeft geheten en heeft uitgelegd dat en hoe het een interactieve middag wordt (“het wordt geen achteroverleunen en geen eenrichtingsverkeer”) is het woord als eerste aan Guido van Beek, senior marktanalist van BouwKennis. Zijn presentatie ‘De bouwproductie tot en met 2023’ gaat in op de prangende vraag: hoe gaat de economie zich ontwikkelen en welke invloed heeft dit op de bouwproductie?

Ongebruikelijke reactie op ongebruikelijke recessie
Guido gaat onder andere in op de invloed van anderhalf jaar corona op de economie. De gebruikelijke samenhang tussen de conjunctuur en het bouwvolume gaat door corona in 2020 niet op. De bouwsector reageert op ongebruikelijke wijze in een al even ongebruikelijke recessie die vooral ingegeven is door het afknellen van de aanbodkant via lockdowns, volgens Guido. Wel laat de al in 2019 ingezette stikstof- en PFAS-crisis zijn sporen na in de bouw, omdat de afgifte van bouwvergunningen tijdelijke tot stilstand kwam op gevoelige locaties.

Seinen op groen voor woningbouw
Na een korte kink in de nieuwbouwkabel herstelt de productie zich weer in 2021, gedreven door de nog altijd zeer hoge woningvraag. ‘Momenteel staan alle seinen op groen voor de woningbouw”’ aldus Guido. “Halverwege 2021 staat het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen op het hoogste aantal in 10 jaar tijd. Te verwachten is dat we dit jaar afsluiten met zo’n 71.500 nieuw opgeleverde woningen, een overtreffing van de uitkomsten van de afgelopen jaren. Belangrijkste oorzaken zijn de grote vraag naar woningen en de forse marges die in de vastgoedbranche behaald kunnen worden. De woningmarkt draait, ondanks dat een groeiende groep mensen hiervan uitgesloten is, op hoge toeren”

Verbouwhausse lijkt voorbij
De renovatie- en onderhoudsmarkt, met name bij woningen, heeft door het vele thuiszijn als gevolg van de lockdown een boost gekregen. “Op de renovatiemark lijkt een dip op termijn echter onvermijdelijk”. Guido refereert onder andere aan een uitgevoerde analyse van grote klusplannen op basis van Google Trends. “Recentelijk zien we bij alle klussen een harde terugloop in de zoekcijfers. Op zich is dat niet perse alarmerend, omdat dit past bij het normale seizoenspatroon. De grote verbouwhausse lijkt wel langzaam ten einde te komen.”

Aantrekkende utiliteitsbouw
Binnen de utiliteitsbouw lijkt de industrie het meest last gehad te hebben van corona, maar ook daar is inmiddels de daling in de vergunningverlening gestopt. Het beeld van een breder gedragen herstel in de utiliteitsbouw houdt aan. “De komende jaren zal de utiliteitsbouw flink aantrekken, zowel in de markt- als budgetsector.” In laatstgenoemde sector zoomt Guido onder andere in op onderwijs en zorg. Daar zal niet alleen de nieuwbouwbehoefte groot zijn maar ook de vraag naar renovatie. In onderwijs komt dit met name door de behoefte aan kwaliteitsverbetering. In de zorg is de oude voorraad bestaande gebouwen een belangrijke drager.

Sharing is caring!


© BouwKennis.   |  Alle rechten voorbehouden

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner